Eugenia Sobkowska, urodzona 3 września 1926 roku w Częstochowie, to znakomita postać w dziedzinie technologii żywności. Zmarła 10 grudnia 2017 roku w Poznaniu, pozostawiając po sobie nie tylko wspomnienia, ale i znaczące osiągnięcia naukowe.
Jako profesor nauk rolniczych, jej praca koncentrowała się głównie na biochemii oraz technologii owoców i warzyw, co przyczyniło się do podniesienia standardów w tej dziedzinie. Właśnie dzięki jej badaniom i publikacjom, wielu studentów oraz profesjonalistów z branży mogło zyskać cenną wiedzę na temat przetwarzania i zachowania jakości produktów rolnych.
Życiorys
W okresie II wojny światowej Eugenia Sobkowska kształciła się podczas tajnych kompletów, co pozwoliło jej na utrzymanie edukacji mimo trudnych warunków. W 1946 roku udało jej się zdać maturę, a wkrótce potem rozpoczęła studia na Wydziale Rolnym Uniwersytetu Poznańskiego. W 1951 roku uzyskała tytuł magistra, jednak swoją pracę w zespole profesora Józefa Janickiego rozpoczęła już jako wolontariusz w 1949 roku.
W latach 1950-1952 piastowała funkcję młodszego asystenta, a następnie asystenta. Od 1954 roku była starszym asystentem. W 1962 roku obroniła rozprawę doktorską na temat „Kwasy nukleinowe w zarodkach zbóż”. W 1971 roku objęła stanowisko kierownika Zakładu Technologii Owoców i Warzyw, które zajmowała aż do przejścia na emeryturę w 1991 roku. Habilitację uzyskała w 1972 roku dzięki badaniom nad enzymami amylolitycznymi oraz proteolitycznymi, a w 1985 roku zdobyła tytuł profesora nauk rolniczych.
W latach 1984–1987 Eugenia Sobkowska była dziekanem Wydziału Technologii Żywności, obecnie znanego jako Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, a przez wiele lat sprawowała rolę prodziekana ds. dydaktyki tego wydziału. Jej badania koncentrowały się głównie na przetwórstwie owoców i warzyw oraz związanych z nimi zagadnieniach chemicznych.
Wśród osiągnięć naukowych E. Sobkowskiej szczególnie wyróżniają się badania nad barwnikami buraka ćwikłowego. Opracowanie metody produkcji barwnika z tej rośliny przyniosło jej kilka patentów, w których była współautorem obok profesora Janusza Czapskiego. W trakcie kariery zawodowej odbyła liczne staże i wyjazdy naukowe zarówno do Europy, jak i do Ameryki Północnej.
Była aktywną członkinią Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, gdzie zainicjowała powstanie Sekcji Technologii Owoców i Warzyw. Jako osoba zaangażowana w środowisko naukowe, należała również do wielu towarzystw i rad naukowych instytutów związanych z technologią żywności, a jej inicjatywy doprowadziły do powstania Wielkopolskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Eugenia Sobkowska zmarła i została pochowana na Cmentarzu Junikowo w Poznaniu (pole 9-2-B-5).
Rodzina
W rodzinie Eugenii Sobkowskiej znajduje się wiele wybitnych postaci naukowych. Jej siostra, Elżbieta Czerwińska, oraz jej mąż, Zbigniew Czerwiński, pełnili rolę profesorów ekonomii na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu.
Dodatkowo, brat męża, Jerzy Sobkowski, zyskał uznanie jako emerytowany profesor chemii na Uniwersytecie Warszawskim. Ich syn, Michał Sobkowski, również podąża śladami rodziny w świecie nauki, pracując jako chemik w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN.
Pozostali ludzie w kategorii "Nauka i edukacja":
Stanisław Drobniak | Maria Białobrzeska (botanik) | Jacek Otlewski | Andrzej Włodarek | Józef Andrzej Gierowski | Tadeusz Gałkowski | Felicjan Zygmunt Piątkowski | Wacław Tokarz | Bogdana Carpenter | Anna Wypych-Gawrońska | Kazimierz Browicz | Józefa Kamocka | Konrad Ludwicki | Jolanta Kolbuszewska | Kazimierz Stępień | Elżbieta Hurnikowa | Ireneusz Caban | Aleksander Imich | Józef Tomasz Szabel | Piotr Wróbel (ur. 1965)Oceń: Eugenia Sobkowska